Σάββατο 13 Μαΐου 2017


ΛΑΜΙΑ 1836-2016   180 XRONIA ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ


ME THN ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΛΤΣΙΔΑ
                              ΛΑΜΙΑ 1836-2016  180 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ




Μ Υ Θ Ο Ι    Κ Α Ι   Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Ε Σ   Τ Η Σ   Π Ο Λ Η Σ  ΛΑΜΙΑΣ
 
 

Τραγούδια ηρωικά , ακατάπαυστα, ιερά μοιρολόγια , ερωτικές επάρσεις κεντούν και καταξιώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα της.
Λαμία ,καρδιά του έθνους που δένει τη ζωή, τη νοσταλγία, την τιμή και τον ηρωικό θάνατο σ’ ένα  ιστορικό και πνευματικό ορίζοντα που μέσα του διαλάμπει ολόκληρη η Ελλάδα.
Η Λαμία , σημερινή πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και της Ρούμελης έχει μια μακραίωνη ιστορία γεμάτη αγώνες , δόξες, πολιτισμό και φως.
Στην κοιλάδα του Διόπεμπτου Σπερχειού διαδραματίστηκαν ίσως τα πιο έντονα ,σ’ εθνικό επίπεδο φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα, αλλά και τα σημαντικότερα μυθολογικά κεφάλαια που έχουν  σχέση με τη δημιουργία της φυλής μας. Εδώ αναφέρεται ότι ο Δευκαλίων παντρεύτηκε τη Πύρρα και βασίλευσε στη Φθία όπου μετά τον κατακλυσμό έκαναν δυο γιούς , τον  Έλληνα και τον Αμφικτύονα , ιδρυτή της πρώτης Αμφικτιονίας.
Κατά τη μυθολογία , τη Λαμία έχτισε ο Λάμος ,γιος του Ηρακλή , κατ’ άλλη εκδοχή κτίστηκε από τη βασίλισσα των Τραχίνιων , Λαμία , κόρη του Ποσειδώνα.
Καθώς φημολογείται μια πόλη δημιουργήθηκε το 2000 π.Χ από τους Αχαιούς κοντά στον  ποταμό Σπερχειό , μπορεί να ήταν η Φθία ή η Ελλή ή η Έλλα, ήταν η πόλη Ελλάς , ίσως η Λάμια , ίσως τελικά η Λαμία . Κατοικήθηκε από τους  Μυρμιδόνες, τους Αινιάνες, τους Μαλιείς, τους Αχαιούς και τους Δωριείς, οι οποίοι την έκαναν πρωτεύουσα και αργότερα μια από τις σπουδαιότερες πόλεις  της Ελλάδας . Εδώ κατά την αρχαιότητα , στη Φθία  κατοικούσαν  οι Μυρμιδόνες, με τον βασιλιά Πηλέα και τη γυναίκα του τη Θέτιδα. Από το γάμο τους γεννήθηκε ο Αχιλλέας. Η ονομασία Φθιώτιδα οφείλεται στο Φθίο , γιό του Αχαιού και πατέρα του Έλληνα. Εδώ λατρεύτηκαν θεοί και ήρωες όπως η Δήμητρα , η Αφροδίτη, ο Διόνυσος , ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και άλλοι.
Εδώ κατέφθασε ο ξακουστός Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας για αντιμετωπίσει νικηφόρα  τους Πέρσες και ν’ αφήσει εδώ την τελευταία του πνοή και αιώνια δόξα.
Σύμμαχοι των Μακεδόνων, οι Λαμιείς , πολέμησαν στα Γαυγάμηλα με τον Αλέξανδρο τον Μέγα.
Η Λαμία έγινε γνωστή από τον Λαμιακό πόλεμο (323-322 π.Χ). Εδώ σκοτώθηκε ο Αθηναίος στρατηγός Λεωσθένης.
Το 190 π.Χ καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους , ενώ το 551 π.Χ καταστρέφεται από σεισμό.
Το 1081 μ.Χ την επισκέπτεται ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο 2ος ο Βουλγαροκτόνος.
Οι Σταυροφόροι , οι Καταλανοί ,οι Φράγκοι και οι Βυζαντινοί άφησαν τα ίχνη τους στην πόλη.
Το 1446 μ.Χ κατελήφθη οριστικά από τους Τούρκους , το 1458 ο Μωάμεθ ο Β’ο Σουλτάνος την επισκέφθηκε.
Η πόλη καθώς φαίνεται  φέρει πολλά ονόματα, κατά την πορεία της στο χρόνο. Ονομάστηκε κατά την Τουρκοκρατία Σεβαστή και Ζητούνι.
Το 1821 η Ρούμελη πρωτοστατεί στην Επανάσταση , εδώ στη Λαμία ο Θανάσης Διάκος ανασκολοπίζεται από τους Τούρκους , γίνεται ο ήρωας της Επανάστασης και η Ρούμελη καρδιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Το 1833 απελευθερώνεται, το 1835 λειτουργεί το πρώτο Ελληνικό σχολείο και το 1850 το Γυμνάσιο , το 1860 ιδρύεται η πρώτη Εθνική τράπεζα. Το 1836 γίνεται Δήμος και από εδώ καο στο εξής αρχίζει η σύγχρονη ιστορία της.
Το 1940 εδώ γράφτηκε η πιο ένδοξη σελίδα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Εδώ ξεκίνησε το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, εδώ ανατινάχτηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου. Γέννημα της πόλης και ο επικεφαλής του αγώνα κατά των κατακτητών, ο Λαμιώτης  Άρης Βελουχιώτης. 
Τούτη η πόλη με γέννησε, με μεγάλωσε, με άνδρωσε, με πόνεσε, μ’έκανε να δακρύζω, να περηφανεύομαι, να πολεμώ και να καλλιτεχνώ.
Τούτη την ΠΟΛΗ υμνώ, σε τούτη που ανήκω , σ’αυτή τη γη γύρισα, παραμένω και ηλιάζομαι, σ’αυτής  της γης θα καταλήξω την παντοτινή αγκάλη.
Αυτά άκουσα, ένιωσα, είδα κι αυτά διηγούμαι, όσα κι όσο μπόρεσα.



                                              Λαμία, μια μέρα του Αλωνάρη , το2016

                                                          Δ. ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ 




                                      
ME THN ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΛΤΣΙΔΑ
                              ΛΑΜΙΑ 1836-2016  180 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ


Τα ζωγραφικά έργα του Δημ. Κολτσίδα , που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση για την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Λαμιέων ,δεν εξυπηρετούν  μόνο ιστορικές ανάγκες, ή νοσταλγικές στιγμές ή εκτεταμένες συγκινησιακές αναμνήσεις ,αποτελούν την αισθητική ανάταξη της ΛΑΜΙΑΣ.
Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί την παλιά μορφή της πόλης, να αντλήσει από την παλιά αρχιτεκτονική ,από τη μορφή των δρόμων και των σπιτιών αναμνήσεις, μπορεί να συλλογιστεί μελλοντικές λύσεις σωτηρίας αυτών που απέμειναν.
Τελικά μπορούμε να συζητήσουμε να διαλογιστούμε μια νέα αισθητική για την πόλη και τη ζωή μας.
Δεν είναι ποτέ πολυτέλεια η αισθητική του τοπίου και της εν γένει συμπεριφοράς μας μέσα στον ιστό της πόλης. Οφείλει η Λαμία του παρόντος και του μέλλοντος να είναι λειτουργική και αισθητική και ταυτόχρονα όμορφη και ιστορικά διασυνδεδεμένη με το παρελθον της.
Έχουμε υποτιμήσει εδώ και χρόνια την λειτουργική αξία της αισθητικης
του ωραίου, του ιστορικού και αφήσαμε την πόλη να εκπέσει. Δεν δημιουργήσαμε το πολυσυλλεκτικό, το πολυκεντρικό ιερό ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ με μνήμες, ιστορία και λειτουργικότητα Βρέθηκε η πόλις έρμαιο των αντιπαροχών και των κάθε λογής εργολάβων, έχασε την αφηγηματική ικανότητά της αυτή δηλαδή που ιστορούν οι ήρωές της , τα νεοκλασικά της, τα λαικά σπίτια και οι αισθητικές εκδοχές της παλιάς Λαμίας. Μιας Λαμίας που ο Δημ. Κολτσίδας αφηγείται από το 1996 και για το εργο του εγραφε ο αειμνηστος συγγραφεας και δασκαλος ΒΑΣ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ…


                        H ΠΑΛΙΑ  ΛΑΜΙΑ  1836-1996
              ΕΚΘΕΣΗ  ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΟΛΤΣΙΔΑ

Για την κλειστή και πεινασμένη πνευματική επαρχία, αποτελεί σοβαρό καλλιτεχνικό και κοινωνικό γεγονός, το άνοιγμα μιας έκθεσης ζωγραφικής.
Γιατί η τέχνη και μάλιστα η ζωγραφική, και δυσκολοπλησίαστη είναι και οι ευκαιρίες λιγότερες ,που το άτομο θα έρθει σε επαφή μαζί της, να την εγγίσει και να την γευτεί την αισθητική ηδονή.
Αναφέρομαι, ειδικά , στην έκθεση ζωγραφικής – χαρακτικής του συμπατριώτη μας ζωγράφου κ. Δημ.Κολτσίδα που εγκαινιάστηκε στην αίθουσα Τέχνης του Δημ. Θεάτρου Λαμίας με τίτλο ‘΄ΛΑΜΙΑ 1836-1996, 160 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΣ’’.
΄΄160 ΧΡΟΝΙΑ  ΦΩΣ ‘’τιτλοφορεί ο σημαντικός Λαμιώτης ζωγράφος την έκθεσή του, με τη βαριά ευθύνη το Ρωμέϊκο φιλότιμο και την άφθαστη επέμβαση του χρωστήρα του, να αναδείξει την Πατρώα Γη σε μια διαχρονική πορεία, κοιτίδα του δικού της πολιτισμού και της δικής της ιστορικής παρουσίας στη Ρούμελη.
Σε 100 μεγάλους πίνακες και σε μια μοναδική σειρά επιζωγραφισμένων λιθογραφιών, ο καλλιτέχνης δημιουργεί σχεδόν εξαρχής το ζωγραφικό του έργο. Έτσι οι διαφορετικές εικαστικές εμπνεύσεις – επεμβάσεις κάνουν το έργο αυθεντικό και μοναδικό.
   Απ’ ότι γνωρίζω, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής που ανασταίνει την παρουσία και τον πολιτισμό της ιστορικής πρωτεύουσας της Ρούμελης . Και είναι μια θαυμάσια προσφορά του ζωγράφου προς την πόλη που γεννήθηκε , σκαλί σκαλί οδηγώντας τον παρατηρητή, μέσα από μνημεία , οικοδομές, μιναρέδες Τούρκικους από αθώες συνθήκες ζωής, έχοντας σαν αστέρι φωτεινό, το Κάστρο, αυτή την αγέραστη θεότητα , που προστατεύει την Λαμία λουλούδι της Μονεμβασιάς και Κάστρο της Λαμίας ‘’που λέει και το Δημοτικό μας τραγούδι.
Πρωταρχική ιδιομορφία της τέχνης, που ανταποκρίνεται στη φύση της , στην αποστολή και το ρόλο της στην ανθρώπινη κοινωνία , είναι να αντικαθρεφτίζει καλλιτεχνικά την αλήθεια της ζωής ,την αντικειμενική πραγματικότητα.
Θα λέγαμε λοιπόν πως η ρεαλιστική τεχνοτροπία που κυριαρχεί στο έργο του ζωγράφου είναι το κλειδί να ερμηνευτεί η τεχνική του.
Το σχέδιό του είναι απλό, ελεύθερο αλλά πειθαρχειμένο, σε κάποιους κανόνες , ώστε να εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα και τις εσωτερικές καταστάσεις που πηγάζουν από το έργο του.
Δύσκολο πλάσιμο ασυνήθιστων χρωμάτων και σχεδίων, που δεν αποσκοπεί στον επιφανειακό εντυπωσιασμό του θεατή . Αυτός αναδύεται μέσα από το σύνολο της εικόνας , καθώς συνδέεται και με μια ιστορική πραγματικότητα.
Το καθαρό ,τέλειο σχέδιο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία και για την καλλιτεχνική γεύση, που αποκομίζει ο επισκέπτης για την γνησιότητα την ειλικρίνεια και το ταλέντο του καλλιτέχνη, που αυθεντικά καταγράφει και αναπλάθει την αληθινή ιστορία της Λαμίας.
Ο Δήμος, νομίζουμε πως πρέπει να φροντίσει να μη κατακερματιστεί το σημαντικότερο μέρος της έκθεσης σε ατομικές αγορές. Στη Δημοτική Πινακοθήκη να παραχωρηθεί μια γωνιά για τη συλλογή του κ.Κολτσίδα ΛΑΜΙΑ 1836 – 1996 ,160 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΣ’’
Κι ακόμα μια πρόταση . Τα σχολεία της Λαμίας όλων των βαθμίδων, ας επισκεφτούνε την έκθεση αυτή, που πρέπει να αποτελέσει κάλεσμα και αναβάπτιση στα γνήσια νερά της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, που αναφέρεται στη Λαμία. Και θα είναι η συγκυρία ιδανική.
                                                                             ΒΑΣ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου