Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ


10.jpg
Έργο Δ. Κολτσίδα


1.jpg
Έργο Δ. Κολτσίδα


Η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών ανέδειξε τον ρόλο των μικρών στρατιωτικών ομάδων στην έκβαση και διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς. Η μάχη αυτή, πέρα απ' την ηθική διάστασή της ,ως έκφραση ανδρείας και αυτοθυσίας, δεν ήταν μόνο μια μάχη θυσίας αλλά  μέρος ενός ευρύτερου στρατιωτικού σχεδίου, με σκοπό να ''τσαλακώσει΄΄το ηθικό των Περσών και να επιβραδύνει την κάθοδό τους προς τη νότια Ελλάδα, αλλά και να εμψυχώσει τους αμφιταλαντευόμενους Έλληνες, ότι μπορούν να νικήσουν μέσα απ΄την αφοσίωσή τους στο καθήκον. Το πνεύμα αυτοθυσίας και αντίστασης συνεχίστηκε με την θυσία του Διάκου στην Αλαμάνα και κορυφώθηκε με την  ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης  κλείνοντας έτσι το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ της περιοχής μας.



Η ΄΄Λαμιακή Πολιτεία'',φορέας πολιτισμού, εμπνεόμενη απ'το μεγαλείο της πράξης των 300, συμμετέχει στον εορτασμό των  Θερμοπυλείων ,φιλοτεχνώντας ένα εικαστικό λεύκωμα με έργα περιηγητών και καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μια συλλογή από συνθέσεις με ψηφιακές παρεμβάσεις, χάρτες της περιοχής και αντιπροσωπευτικά έργα , η οποία επιτρέπει στον κάτοχό της να επικοινωνήσει με το χώρο της ιστορικής μάχης και ταυτόχρονα με το πνεύμα της ηθελημένης θυσίας.

To ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του συγκεκριμένου λευκώματος, είναι η εικαστική παρέμβαση στον σχεδιασμό νέων έργων που αναδεικνύει την ρώμη του Σπαρτιάτη πολεμιστή - βασιλέα, έτοιμου να υπερασπιστεί ΄΄τοις κείνων ρήμασι''.

Ευελπιστούμε , ότι με την εικαστική μας παρουσία, βοηθήσαμε στην εδραίωση του καινούριου θεσμού των Θερμοπυλείων ,στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης και στην κατάδειξη των ξεχασμένων ηθικών αξιών μέσω Τέχνης.




                                                             ΔΗΜ. ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ

                 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ



ERGO 1S.jpg
Έργο Δ. Κολτσίδα














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου